A tavalyi évben jelentette be az MNB, hogy új szabályozás, ajánlás lép hatályba 2017. január 1-jétől az életbiztosításokat érintően.

A unit-linked ajánlás meghatározza például a költségmutató-maximumot, egységesíti a költségeket, valamint kötelező az eddig rejtett vagy mögöttes költségek kimutatása is befektetéssel egybekötött biztosítások esetén.A termékek futamidejétől és az egyszeri vagy folyamatos díjfizetéstől függően 3,5-4,25 százalékban maximálta a teljes költségmutatót (TKM). Ezek az értékek a nyugdíjbiztosításnál korábban meghonosított mértéknek felelnek meg, további szigorítás azonban, hogy az eltérés lehetősége a korábbi 2 százalékról 1,5-re szűkült.

A szigorítás miatt a biztosítók megtakarítási célú termékeinek száma 2017 januárjától lefeleződött a megtakarítási piacon, a drága termékek pedig végleg eltűntek a piacról a Magyar Nemzeti Bank legújabb elemzése szerint. A megmaradt termékek jellemzően olcsóbbak lettek az etikus életbiztosítási koncepció életének első két hónapja alatt szerzett tapasztalatok alapján.